top of page

Adrasan

Adrasan, günümüzde Antalya’nın Kumluca ilçesine baÄŸlı bir beldedir. Adı Luvi dilindeki “Adrasos” kelimesinden geldiÄŸi düÅŸünülmektedir ve “Ana Tanrıça Ülkesi” anlamına gelmektedir. Åžehrin adı ilk olarak MS 1400 yıllarına dayanan belgelerde ortaya çıkmıştır. Her ne kadar 1960 senesinde beldenin adı “ÇavuÅŸköy” olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ olsa da bu ismi kullanan birilerine rastlamanız epey zordur

GeçmiÅŸi

GeçmiÅŸi Helenistik döneme kadar uzanan bölgede sırasıyla Likyalılar, Fenikeliler, Romalılar ve Selimler sırasıyla hakimiyet kurmuÅŸtur. Bölgede Hristiyanlık, pek çok kente göre daha erken ulaÅŸmış ve dini çalışmalar daha önce baÅŸlamıştır. Özellikle Olimpos bölgesinde MS 6. ve 7. yüzyılda karşılaşılan Arap akınları, bölgedeki Arap etkinliÄŸinin artmasını saÄŸlamıştır. Akınların yanı sıra salgın hastalıkların da baÅŸ göstermesi bölgedeki nüfus yoÄŸunluÄŸunun da büyük oranda azalmasına neden olmuÅŸtur.

Adrasan, deniz ticaret yolu üzerinde, Likya’nın yoÄŸun yerleÅŸime sahip olan bir bölümünde yer alan korunaklı doÄŸal limanlarından birisidir. Günümüzde bu koyun bir kısmı Adrasan Çayının taşıdığı alüvyon ile dolmuÅŸ ve deniz suyunun da çekilmesiyle bataklık alanlar oluÅŸmuÅŸtur. KaÅŸ-Kekova’dan itibaren Phaselis Antik Kentine kadar uzanan deniz ticaret yolu üzerindeki korunaklı tek doÄŸal liman konumundaki Adrasan da bilinen arkeolojik kalıntılardan biri, koyun kuzeyinde koya hakim bir tepede bulunan gözetleme kulesi, diÄŸeri koyun batısındaki tepede yer alan geç döneme ait kaledir. Adrasan koyunun kuzeyinde bulunan ve Kızkalesi Tepesi olarak adlandırılan tepe üzerinde çeÅŸitli dönemlere ait savunma amaçlı yapılar, tepenin zirvesinde de gözetleme kulesi bulunmaktadır. Adrasan koyuna tamamen hâkim olan bu kule, Osmanlı Döneminde de kullanılmıştır.

Koyun batısında Çakmak Mahallesindeki tepede yer alan Bizans Kalesinin kuzeydoÄŸusunda Adrasan Limanı ile Kızkale Tepesi kalenin görüÅŸ alanı içinde bir bazilika inÅŸa edilmiÅŸtir. Kale, etrafındaki ovayı kontrol etmek için yapılmış olup, saldırılar sırasında yöre halkına da kaçış imkânı saÄŸlamıştır. Çakmak Mahallesinde iki kale arasındaki yamaçlarda, ana kayaya oturan, irili ufaklı basit taÅŸlarla oluÅŸturulmuÅŸ ve üzerleri yassı taÅŸlarla kapatılmış 11 adet mezar açığa çıkartılmıştır. Mezarlarda ortaya çıkarılan eserler arasında, çok sayıda cam koku ÅŸiÅŸeleri, bronz aynalar, fildiÅŸi buluntular, piÅŸmiÅŸ toprak eserler ve Ä°.Ö. I.yüzyıl sonlarına tarihlendirilen sikkeler yer almaktadır. Mezarların sıralanış ÅŸekli bu alanın büyük olasılıkla nekropol alanı olduÄŸunu göstermiÅŸtir. Mezarlar içerisindeki nitelikli buluntular, buradaki yerleÅŸimin Akdeniz ticaret yolu üzerinde önemli bir paya sahip olabileceÄŸini iÅŸaret etmektedir.

kubaba_adrasan.webp
gallery2.jpeg

Adrasan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Antalya’nın Kumluca ilçesine baÄŸlı bir sahil beldesi olan Adrasan, Antalya’ya 95 km, Kemer’e 55 km, Çıralı’ya 24 km ve Olympos’a 8 km mesafededir.

Adrasan’a ulaÅŸmak için Antalya-Kumluca ana yolundan Adrasan yönüne doÄŸru ayrılıp 18 km sahile doÄŸru yol almak gerekmektedir.

Adrasan’ın doÄŸal liman özelliÄŸine sahip bir koyu vardır. Kuzey-güney yönüne doÄŸru 1800 m uzanan Adrasan sahili 3 farklı çeÅŸit kumsal tipi sunmaktadır. Sahilin kuzey bölümünde kumsal taÅŸlı ve deniz aniden derinleÅŸir. Orta bölümü kumluk ve taÅŸlık olan kısma göre deniz daha sığ bir yapıya sahiptir. Sahilin güney kısmı ise ince kumlu ve yaklaşık 20 m açılsanız bile ayaklarınızın yere basacağı kadar sığ bir denize sahiptir.

Adrasan sahili gerçek bir doÄŸa harikasıdır. Genellikle öÄŸleden sonra çıkan ve karadan denize doÄŸru esen batı rüzgârı sayesinde koy, dalgasız ve bir göl gibi sakin bir denize sahiptir.

YeÅŸilin, mavinin ve denizden doÄŸan güneÅŸin keyfini çıkarabileceÄŸiniz sakin bir tatil cennetidir.

Sahilin kuzey bölümündeki musa dağının eteÄŸinde ve kocamuar bölümünde olmak üzere 2 adet tarihi kale bulunmaktadır.

Adrasan daÄŸ yürüyüÅŸü ve serbest tırmanış yapmaya çok müsait olan parkurlarla doludur. Bu sayede doÄŸanın zevkini sonuna kadar yaÅŸayabileceksiniz.

bottom of page